Jak pracovat zdravě za počítačem

Dlouhodobé sezení v kanceláři je velmi nezdravé

Hlavním důvodem je zdravotní a ergonomické hledisko používání těchto polohovatelných stolů. Z odborných výzkumů a praxe vyplývá, že dlouhodobé sezení u počítače a práce ve stejné poloze je příčinou zdravotních obtíží, které zahrnují i psychosomatické nemoci.

Již po jedné hodině strávené sezením začíná prudce klesat produkce enzymů, které spalují tuk. Tento pokles enzymů je až o 90%. Zpomaluje se též zpracování glukózy a snižuje se hladina dobrého cholesterolu v krvi. Všechny tyto faktory dále přispívají ke vzniku srdečních chorob nebo cukrovky.

Je již léta prokázáno, že fyzická aktivita prospívá našemu zdraví. Méně známým faktem však je, že pravidelný pohyb pro zmírnění následků sedavého způsobu života nestačí. Aktuální studie prokazují, že nadměrné sezení je škodlivé bez ohledu na dobu strávenou pohybem a tyká se tedy i osob, které pravidelně sportují.

Dlouhodobé sezení omezuje svalovou činnost, která je nezbytná pro podporu správného fungování lymfy. Lymfatický systém, na rozdíl od oběhového systému, nemá pumpu a je nejvíce závislý na svalových stazích nohou. Při sezení svalstvo dolních končetin téměř nezapojujeme a činnost lymfatického systému je tak značně omezena. Tím se zpomaluje odstraňování škodlivých látek z těla.

Změna polohy při práci je klíčová

Změna polohy při práci je potřeba několikrát za den. Důležitější je právě to, jak často si stoupneme, nikoliv jak dlouho stojíme.

Trávíte-li sezením u počítače každý pracovní den, což je časté u pracovních pozic jako jsou překladatelé, účetní, grafici či programátoři, je velmi pravděpodobné, že pocítíte nepříjemné důsledky jednostranné tělesné zátěže. Můžete se snažit tuto situaci ovlivnit pravidelným cvičením či koupí ergonomického křesla a lepšího monitoru. Nicméně problém s udržováním strnulé polohy při práci tyto snahy neřeší.

Střídavá práce vestoje a vsedě riziko negativních dopadů velmi snižuje. Stojící člověk se na práci též lépe soustředí, napadají jej nová řešení a všeobecně lze říci, že mysl i tělo jsou pozitivně naladěné. Ještě důležitější je právě zapojení svalů při změně pozice a práci na nohou, díky tomu dojde k rozpohybování lymfatického systému.

Je tedy zřejmé, že pořízení výškově nastavitelného stolu z hlediska ergonomické práce a zdraví nejlepší možnou investicí. Podívejte se naši nabídku polohovacích stolů za skvělé ceny.

Obecné rady při práci za počítačem

  • Během práce nezapomínejte na správnou polohu těla.
  • Pohybujte se, vždy, kdy je to možné.
  • Nezapomeňte na pravidelné 5-minutové přestávky.
  • Buďte v kontaktu s jinými pracovníky (dobré vztahy zvyšují spokojenost a produktivitu práce).
  • Používejte univerzální řešení, například stoly DeskTherapy, Levado™ a Lotus, které umožňují rychlou změnu výškového nastavení (přizpůsobení individuálním potřebám různých zaměstnanců).
  • Používejte ergonomická řešení se zajištěným servisem

Zaveďte zdravé návyky

Po maximálně jedné hodině práce s počítačem vsedě si udělejte přestávku. Změňte nastavení pracovní stanice a pracujte ve stoje, ne déle, než 30 minut.

Výškově nastavitelné stoly mají ovládání elektromotorem nebo  manuálně - většinou kličkou.

V tabulce jsou doporučené zdvihy stolů pro danou výšku člověka. Na základě těchto rozměru je vhodné vybrat správný rozsah výškově stavitelného stolu.

doporucena-vyska-vyskove-nastavitelneho-stolu