Naklíčovače a semena
Naklíčená semena - klíčky jsou přírodním zdrojem vitamínů a minerálů v nejlépe stravitelné podobě. Hlavní výhodou je, že si je můžete sami snadno a rychle vypěstovat. Oproti prodávaným syntetickým vitaminovým preparátům jsou daleko zdravější, a také výrazně levnější.
Dřívějších dobách konzumace naklíčených semen bylo jedním se základních stravovacích návyků. Důležité je vědět, že ne všechny plodiny lze naklíčit a konzumovat. V naší nabídce najdete ty nejrozšířenější semena k naklíčení a to v BIO kvalitě.
Proč je klíčení tak zdravé?
Jakmile semínko začne klíčit, tj. probouzí se v něm život, aktivují se v něm látky - enzymy. Celá malá rostlinka je pak neuvěřitelným zdrojem vitamínů, minerálů, bílkovin a enzymů. Záleží, jaké semínko budete klíčit, ale všeobecně klíčky obsahují hojné množství vitamínu B,C a E a minerály jako hořčík, vápník, železo, fosfor a chlorofyl.
#ShowMore#
Jak konzumovat naklíčená semínka?
Konzumace klíčků může být různorodá. Klíčky můžete jíst jen tak, přímo z nakličovací misky, nebo dát v ranní snídani na chleba s máslem.
Klíčky také jsou velmi chutné v zeleninových salátech, pomazánkách, polévkách ( nevaříme, přidáváme nakonec ), ale i v jogurtech. Prostě všude, kde může být zeleninová příloha, tj. i k masu.
Co potřebuji ke klíčení a jak na to?
Nejlepší je pořídit si nakličovací sklenici či misku.
Vyberte si vhodná BIO semínka na klíčení.
Namočte semena ( přiměřené množství ) na 8-12 hodin, ideálně přes noc.
Poté semena propláchněte a rozprostřete ve sklenici či misce. Semena nesmí být ponořena ve vodě, jinak budou zahnívat.
První den je vhodné semena nechat ve tmě.
Semena během klíčení několikrát proplachujeme, aby zůstala vlhká.
Po 3-4 dnech jsou dle druhu připravena ke konzumaci.
Jaká semínka mám vybrat?
V naší nabídce najdete velký výběr BIO semen na klíčení.
Pokud budete klíčit poprvé, doporučujeme vyzkoušet hrášek, směs tří semen na klíčení - cizrna, čočka a pískavice, a výborná je slunečnice ( chutná jak oříšky ).